Hoe kan jij oververhitting van je elektronische apparaten voorkomen?

Vrouw word warm door oververhitting van de laptop, resulteert in rook dat vanaf haar, haar komt

Met de zomer voor de deur staan ons vast weer hete dagen te wachten. Nu je misschien vaker thuis werkt, is de verleiding groot om dan buiten te gaan werken. Maar let op, je laptop en mobiele telefoon kunnen behoorlijk last van de hitte krijgen en oververhit raken.

Voorkomen is beter dan genezen. 

Een van de belangrijkste aspecten om oververhitting te voorkomen, is ervoor te zorgen dat je laptop voldoende ventilatie krijgt. Als je laptop een ingebouwde ventilator heeft, let dan op het harde, blazende geluid dat aangeeft dat je laptop oververhit raakt. Zorg ervoor dat de ventilator voldoende ruimte heeft om lucht te blazen. Een handige tip is om je laptop op een harde verhoging zoals een boek te plaatsen, zodat er genoeg ruimte is voor de ventilatoren om te koelen.

Als je laptop geen ingebouwde ventilator heeft, zoals de nieuwste modellen, wordt deze gekoeld door de omgevingstemperatuur. Als de omgevingstemperatuur te hoog is, bijvoorbeeld als je buiten in de zon werkt of in een te warme kamer bent, kan het apparaat zijn warmte niet goed afvoeren. Merk je dat je laptop te warm wordt of zelfs uitvalt, zorg dan zo snel mogelijk voor koeling. Plaats je laptop niet op schoot, omdat dit de warmte juist vasthoudt in plaats van dat het apparaat afkoelt.

Zoek een verkoelende plek.

Een andere nuttige tip is om te zorgen voor een koele plek voor je laptop of mobiele telefoon. Leg het apparaat bijvoorbeeld in de buurt van een airconditioner of een ventilator en wacht even af. Let op: leg het apparaat NOOIT in de koelkast om het te koelen. Snelle temperatuurveranderingen kunnen condensatie veroorzaken aan de binnenkant van het apparaat, wat kan leiden tot ernstige schade.

Sluit overbodige applicaties

Het is belangrijk om onnodige applicaties uit te schakelen. Ook als je je laptop of smartphone niet actief gebruikt, draaien er vaak nog processen op de achtergrond. Hoe zwaarder de applicaties zijn die openstaan, hoe meer rekenkracht dit vraagt en hoe warmer het apparaat wordt. Schakel daarom onnodige functies en applicaties tijdelijk uit wanneer je ze niet gebruikt. Zelfs het uitschakelen van wifi en bluetooth kan al helpen om de temperatuur van je apparaat te verlagen.

Computer begaat een oververhitting en valt uit

Daarnaast kun je energie vriendelijke instellingen gebruiken om oververhitting te voorkomen. Schakel over naar het meest energiezuinige stroomschema via de instellingen van je laptop. Pas de grafische instellingen aan naar een energie vriendelijke modus en beperk indien nodig de helderheid van je scherm om je laptop koel te houden.

Iedereen moet minder werken in de warmte, ook jouw computer!

Een andere handige tip is om de processor te temperen. Op extreem warme dagen is het verstandig om iets minder hard te werken, ook voor de interne processor van je laptop. Je kunt dit eenvoudig instellen via de energie beheer-instellingen van je apparaat.

Tot slot is het belangrijk om je apparaten gescheiden van elkaar te houden. Telefoonhoesjes bijvoorbeeld kunnen ervoor zorgen dat je telefoon zijn warmte niet kwijtraakt. Als je verschillende apparaten in dezelfde tas hebt zitten, kan de warmte niet goed worden afgevoerd en kunnen de temperaturen in de tas sterk stijgen. Op extreem warme dagen is het aan te raden om het hoesje van je telefoon te verwijderen en de apparaten in verschillende vakken van je tas te plaatsen.

Vrouw heeft het warm door het warme weer en doordat haar computer oververhit op haar schoot zit.

Met deze tips kun je oververhitting van je devices voorkomen, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar. Door je laptop en smartphone op de juiste manier te koelen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat ze optimaal blijven functioneren en dat je productief kunt blijven, zelfs in de hitte van de zomer.