Wat levert vrijwilligerswerk voor jou op?

Vrijwilligerswerk is werk dat enorm bijdraagt aan de maatschappij. Maar wat draagt het werk nou mee op het persoonlijke vlak? Wat leer jij als vrijwilliger? Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor soort vrijwilligerswerk jij doet. Hierdoor zullen wij vertellen wat werken als een docent jou oplevert!

CV-Building

Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om iets waardevols aan jouw cv toe te voegen. Naast dat het werk ervaring oplevert, laat het ook zien dat jij een ondernemer bent. Jij doet net iets extra’s dan de andere sollicitanten. Hiernaast laat het ook zien dat jij jezelf en de maatschappij wilt ontwikkelen.

Computerles word gegeven door een vrouw aan drie studenten van jong en oud
Vrouw geeft computerles aan drie mensen

Persoonlijke groei door vrijwilligerswerk

Als vrijwilligers docent leer jij mensen onderwijzen.Tijdens het onderwijzen leer je verschillende vaardigheden zoals leiderschapskwaliteiten, communiceren, socialiseren, het verplaatsen in een ander , teamwork en probleemoplossend denken.  De doelgroep zijn vaak mensen die een afstand hebben op de arbeidsmarkt. Hierdoor leer jij ook leiding te geven aan een wat moeilijker doelgroep. Maar ook kennisoverdracht gaat heel anders. Zo leer jij dat dingen die voor jou als makkelijk worden ervaren heel moeilijk zijn voor iemand anders. Hierbij is het dus vaak ook zo dat jij jouw diepere kennis op een eenvoudige manier moet overbrengen. 

Dit is vaak moeilijker dan het lijkt. Het verplaatsen van iets wat jij dagelijks doet naar iemand die het nooit gebruikt is een moeilijke stap en kost soms geduld. Maar ook deze facetten zul jij in een latere carrière tegenkomen.

Vrijwilligerswerk is goed voor jouw gezondheid

Vrijwilligerswerk kan ook positieve effecten hebben op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwilligerswerk kan leiden tot een verhoogd gevoel van welzijn, lagere stressniveaus, en verbeterde mentale gezondheid. Vrijwilligerswerk kan ook een gevoel van eigenwaarde bevorderen, wat kan bijdragen aan een positieve gezondheid.

Breid je netwerk uit met vrijwilligerswerk

Van vrijwilligerswerk krijg je een groot netwerk. Dit verschilt van bedrijven tot aan deelnemers die jij later kan inzetten. Vaak herkennen de mensen jou uit je periode als vrijwilliger nog voor tientallen jaren en zijn zij jou bereid te helpen. 

Vrijwilligerswerk beloont en het is ook gezellig. Bij vrijwilligerswerk draait het om de maatschappij en de mens. Hierdoor is er altijd ruimte voor gezelligheid en is iedereen open naar elkaar. Daarnaast zijn de deelnemers die van jou les krijgen enorm blij met de moeite die jij erin stopt. 

Netwerk van verschillende mensen

Vrijwilligers krijgen een vergoeding

Geld bij vrijwilligerswerk? Ja, zeker iedere vrijwilliger heeft recht op een vergoeding. Dit ligt er net aan wat voor vrijwilligerswerk je doet en wanneer. Echter is het een mooi zakcentje en beloning voor jouw harde werk!