Laptops en digimaatjes voor mensen in armoede

Zonder laptop zijn er veel dingen lastig om te doen: solliciteren, een e-mailadres aanmaken, DigiD aanvragen, een ZOOM-meeting of onderwijs op afstand volgen. Voor veel mensen die in armoede leven is de aanschaf van een laptop niet mogelijk en dat zorgt voor ongelijke kansen. Acht Utrechtse organisaties gaan er daarom voor zorgen dat hier verandering in komt.

Driehonderd laptops met maatjes

Acht Utrechtse organisaties hebben nu de krachten gebundeld en zorgen samen dat komend jaar driehonderd Utrechters met een kleine beurs een laptop krijgen. En, als ze dat willen, een gratis cursus digitale vaardigheden en een eigen ‘digimaatje’ die ze een tijdje op weg helpt met de laptop. Want een eigen laptop is leuk, maar als je er niet mee overweg kunt, heb je er nog niks aan.

De laptops zijn bestemd voor cliënten van de Voedselbank, de Tussenvoorziening, Moviera en Steunpunt GGZ Utrecht. Zij krijgen een tweedehands laptop die is ingezameld door het project Opgelapt van de Utrechtse Uitdaging. De laptop wordt eerst opgeknapt door vrijwilligers van Digiwijs 3.0 en de Tussenvoorziening. Vrijwilligers van Digiwijs 3.0 zullen vervolgens de training geven. De digimaatjes zijn vrijwilligers van de Tussenvoorziening.

Help je mee?

JE KUNT DIT PROJECT STEUNEN DOOR EEN LAPTOP TE DONEREN

We hebben nog veel tweedehands laptops nodig! Bijvoorbeeld een laptop die je zelf niet meer gebruikt. Of afgeschreven laptops van een werkgever of je eigen bedrijf. Bied jouw laptop aan bij het vrijwilligersteam van Opgelapt .

Op zoek naar vrijwilligers

Ben je handig met de computer, vind je het leuk om een cursus te geven of een digimaatje te worden? Je hoeft echt geen whizzkid te zijn voor deze leuke vrijwilligersjob. Een paar uur van je tijd en zin om mensen iets te leren is voldoende. Meld je aan als vrijwillige docent bij Digiwijs 3.0 of als digimaatje bij de Tussenvoorziening .

Subsidie en deelnemende partijen

Voor dit project is een subsidie ontvangen van ‘Versneld Vernieuwen’ van de Gemeente Utrecht. De deelnemende partijen zijn: De Armoedecoalitie, de Tussenvoorziening, WIJ 3.0 (Digiwijs 3.0), Stichting Voedselbank Utrecht, Moviera, Steunpunt GGZ, DOCK en de Utrechtse Uitdaging.