Pilot Digitaal meedoen

Na maanden van nadenken, organiseren en mogelijkheden verkennen, is het eindelijk van start gegaan! De ‘Pilot Digitaal Meedoen’ is nu officieel gestart. Deze pilot is een gezamenlijk initiatief van De Alliantie Digitaal Samenleven, de gemeente Utrecht, KPN, NL-Digital, VodafoneZiggo en Digiwijs, met als doel om bij 100 huishoudens de digitale kloof te verkleinen. Via het ‘Digitaal Meedoen Pakket’ worden financieel kwetsbare huishoudens voorzien van internet, een apparaat en begeleiding in de vorm van een cursus.

Onderzoek

30.000 Utrechters zijn niet digitaal vaardig. Daarnaast heeft 3% van de Nederlandse huishoudens geen wifi thuis. Maar dit zijn niet de meest verontrustende cijfers, want 23% van de totale bevolking heeft moeite om mee te doen in de digitale wereld en voelt zich daardoor vervreemd van de maatschappij. Het doel van het onderzoek is om te achterhalen of dit pakket (Zoals nu aangeboden word) de oplossing de digitale kloof te dichten.

De pilot is gericht op huishoudens die in financieel zwaar weer verkeren en een U-pas hebben. Het is belangrijk dat deze huishoudens geen vast internetabonnement hebben. Dit betekent dat ze geen wifi thuis hebben, maar een mobiel abonnement (3G/4G/5G) is wel toegestaan.

Aanpak van de Pilot

De huishoudens worden geworven door verschillende organisaties. In de gemeente Utrecht zijn meerdere maatschappelijke organisaties actief, en de werving wordt geleid door Digiwijs. Het invullen van het aanvraagformulier (dat ook online beschikbaar is via de link aan de rechterkant) gebeurt tijdens de digitale inloopmomenten in de bibliotheek.

Inhoud pilot digitaal meedoen

De pilot houdt in dat 100 huishoudens een internetabonnement krijgen voor een laag tarief van €10,00 (Ziggo) of €12,50 (KPN). De keuze voor de provider is aan de persoon in kwestie. Naast het internetabonnement krijgt de persoon die dit afneemt ook een cursus aangeboden, die wordt afgestemd op zijn of haar computervaardigheden. Indien nodig ontvangen zij ook een laptop of tablet naar keuze.

Het is belangrijk om te vermelden dat de pilot en abonnement een looptijd heeft van één jaar. Na deze periode loopt de pilot af en stopt het abonnement. Aan het eind van het jaar krijgt iedereen een regulier vervolg aanbod van de provider en kan je kiezen of je dat wilt (niet verplichte deelname).