digiTaalvrijwilligersdag op 10 november: meld je nu aan

Op woensdag 10 november 2021 vindt de digiTaalvrijwilligersdag plaats in Het Huis Utrecht in het kader van de digiTaalweek Utrecht. Deze middag krijg je als digiTaalvrijwilliger een gevarieerd programma voorgeschoteld om je te inspireren. Ook is er volop ruimte om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.

Ben je vrijwilliger voor Digiwijs 3.0? Meld je dan aan (dat kan nog tot 3 november 2021). Het zou natuurlijk leuk zijn als Digiwijs goed vertegenwoordigd is op 10 november!

Programma

De dag begint met de inloop tussen 12.15 en 13.15 uur, de opening is om 13.15 uur. Na een plenaire inleiding door Marian Janssen, initiatiefnemer van het wervingsprogramma ‘Klasse’ volgen twee rondes workshop die elk drie kwartier duren. De afsluiting is voor Sahand Sahebdivani, verhalenverteller en theatermaker. Het hele programma vind je hier.

Workshops

Bij aankomst kies je welke workshops je wilt volgen. Dus kom op tijd als je een sterke favoriet hebt, want vol is vol. Je hebt de keuze uit de volgende zes workshops (meer informatie vind je hier):

  1. Aan de slag met creatieve werkvormen – Karlien van den Brink / Taal Doet Meer
  2. De mobiele telefoon als lesmateriaal – Wendelijn Volbehr / Taal Doet Meer
  3. Interculturele communicatie – Dagmar Willemse
  4. Omgaan met meertalige gezinnen – Sharon Unsworth / Radboud Universiteit
  5. Positieve gezondheid – Carry Northolt en Helen Cramers, Indekerngezond
  6. Vinden, benaderen en werven van NT1-deelnemers – Marian Janssen / ‘Klasse!’
Workshop tijdens de vrijwilligersdag in 2019 (foto: Birgit Schuch)

Coronamaatregelen

Let op, Het Huis Utrecht werkt met de Corona Check app / testen voor toegang. Zorg dat je de app hebt gedownload en de QR-code erin staat of neem een print van je QR-code mee.

Aanmelden en meer informatie

Datum/tijd: woensdag 10 november van 13.15 tot 17.30 uur (inloop vanaf 12.15 uur)
Waar: Het Huis Utrecht, Boorstraat 107, 3513 SE in Utrecht
Aanmelden kan tot 3 november 2021 via dit aanmeldformulier op de website van de digiTaalweek Utrecht.
Toegang is gratis (met dank aan de Gemeente Utrecht)

banner digitaalweek

digiTaalweek 2021 van 6 t/m 12 september in Utrecht

Van 6 t/m 12 september is het weer tijd voor de digiTaalweek in Utrecht. Met de campagne 30000u enandere activiteiten vraagt de gemeente Utrecht aandacht voor de 30.000 Utrechters die niet goed kunnen lezen of schrijven. Meerdere Utrechtse (digi)taalorganisaties, waaronder Digiwijs 3.0, doen mee met de organisatie.

Ook bijdragen aan de digiTaalweek?

Iedereen kan een bijdrage leveren aan de digiTaalweek door een activiteit te organiseren. Zorg jij voor een taalquiz, een voorleesmiddag of heb je een ander goed idee? Stuur het naar info@digitaalweekutrecht.nl en de organisatie plaatst het in ‘t activiteitenoverzicht.

digiTaal­vrijwilligersdag op 10 november 2021

Ben jij (digi)taalvrijwilliger? Net als voorgaande jaren komt er weer een digiTaalvrijwilligersdag aan. Na de online bijeenkomsten van een jaar geleden hopen we op een fysieke bijeenkomst in Het Huis Utrecht. Om praktische redenen zal deze dag niet in de digiTaalweek zelf vallen, maar op woensdag 10 november van 12.45 tot 17.30 uur.

Lees verder digiTaalweek 2021 van 6 t/m 12 september in Utrecht

Digiwijs ontvangt keurmerk voor goed vrijwilligersbeleid

Op dinsdag 13 juli vierden we bij Digiwijs een klein feestje. Dat deden we niet alleen om de zomersluiting in te luiden. Wethouder Anke Klein was namelijk aanwezig om het NOV-keurmerk ‘Vrijwillige Inzet Goed Geregeld‘ officieel uit te reiken.

Vrijwilligers in het zonnetje

Digiwijs heeft het keurmerk gekregen vanwege een goed geregeld beleid voor vrijwilligers en daar zijn we trots op! Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat er voor alle vrijwilligers goede regelingen zijn, helder beleid en duidelijke afspraken. Jaarlijks werkt Digiwijs 3.0 met zo’n 60 vrijwilligers die groepen bewoners les geven in digitale vaardigheden. Het keurmerk biedt alle zekerheid op een goede samenwerking.

De vrijwilligers van Digiwijs hebben een moeilijk jaar achter de rug, waarin weinig cursussen gegeven konden worden. Hopelijk kunnen zij binnenkort weer vol aan de slag, want dat is nodig. Als de beperkingen vanwege corona iets hebben aangetoond, dan is het wel dat digitale vaardigheden bijzonder belangrijk zijn. De behoefte aan cursussen is groter dan ooit!

Lees verder Digiwijs ontvangt keurmerk voor goed vrijwilligersbeleid

Digitaal vaardig worden bij Digiwijs 3.0

Voor de meeste jonge mensen is het de normaalste zaak van de wereld: internet gebruiken als je iets wil weten. Wat voor weer wordt het morgen? Google. Op zoek naar een nieuwe huisarts? Even reviews lezen. Eten bestellen? Thuisbezorgd. Voor mensen van boven de 65 ligt dit anders. Uit een enquête die de Alliantie Seniorvriendelijk Overvecht deed, blijkt dat 40% van de ouderen die de vragenlijst invulde thuis geen internetverbinding heeft.

Dit artikel is verschenen in de Ouderenspecial van wijkmagazine Dreefnieuws (april 2021), een speciale uitgave van dit blad met informatie op maat voor en over ouderen in Overvecht. Tekst: Geke van Wijnen. Foto: Amina Haitoute.

Overvechtse ouderen halen hun informatie uit huis-aan-huisbladen, de krant of de mensen om hen heen. Dit kan echter vervelend voelen. U bent geen onderdeel van de digitale wereld, die steeds belangrijker wordt, en u bent afhankelijk van anderen voor informatie die daar te vinden is. Op het internet kunt u zelf uw bankzaken regelen, een afspraak maken met de gemeente of een online formulier invullen. Daarom is het zo belangrijk dat ook ouderen ‘digitaal vaardig worden’, zoals Juliana Zimmerman van Digiwijs 3.0 het noemt.

Lees verder Digitaal vaardig worden bij Digiwijs 3.0
Digiwijs helpt bij digitale vragen

Digiwijs 3.0 start inloop voor digitale hulpvragen

Voor bewoners is het in deze coronatijden lastig of onmogelijk om naar een cursus digitale vaardigheden te gaan. Daarom wil Digiwijs 3.0 meer doen om mensen met enkelvoudige vragen over digitale zaken te helpen. Om dit te bereiken, start Digiwijs 3.0 vanaf 1 maart 2021 in een aantal wijken een pilot met digitale inloop. Op bepaalde tijden beantwoorden mensen van Digiwijs hulpvragen van bewoners.

Mensen met digitale hulpvragen op weg helpen

Online de weg weten is nu heel belangrijk. Denk aan bestellingen doen in een internetwinkel, videobellen, online een afspraak maken met de gemeente of een gezondheidscentrum, een “mijn account” aanmaken. Dit zijn allemaal incidentele zaken, waarmee Digiwijs bewoners eenvoudig kan helpen.

Naast het aanbieden van cursussen in digitale vaardigheden, pakt Digiwijs nu ook deze behoefte op. Samen met de klant willem we hun digitale hulpvragen beantwoorden. Na afloop geven wij een lesbrief mee waarin zo eenvoudig mogelijk staat uitgelegd welke handelingen er zijn. Wij hopen dat de klant ons daarmee een volgende keer niet nodig heeft. Als dit wel zo is, zijn ze natuurlijk gewoon welkom bij onze digitale inloop.

Lees verder Digiwijs 3.0 start inloop voor digitale hulpvragen

Margreet van RTV-Utrecht bezoekt Digiwijs

Margreet van RTV-Utrecht ging afgelopen maand kijken bij Digiwijs 3.0 in De Strooij. Docenten van Digiwijs leren mensen allerlei dingen over het gebruik van computers, telefoons en tablets. Tijdens corona kan lesgeven natuurlijk niet op de normale manier. Maar het blijft belangrijk om mensen te bereiken. Want de behoefte om te computeren en in verbinding met anderen te komen is groot.

Om Digiwijs een beetje te helpen, regelt Margreet dat Digiwijs een filmpje van een les kan opnemen in de RTV-Utrecht studio. Docent Rudy Nijholt laat zien hoe je kan videobellen met WhatsApp.

JE WERELD GROTER MAKEN

Projectcoördinator Peter Haver legt uit waarom de lessen van Digiwijs juist nu zo belangrijk zijn: “Wij kunnen filmpjes maken die we op YouTube zetten, maar als je die YouTube-filmpjes niet kan openen, heb je er nog niets aan. Wij willen heel graag lessen geven – korte basislessen – over wat je nodig hebt om je wereld ietsje groter te maken. Ik denk dat het erg belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen dat gaan leren. Want hun wereld wordt groter en groter als je dat kan.”

ONAFHANKELIJK VAN ANDEREN ZIJN

Zelf je weg weten met computers en internet zorgt er ook voor dat je niet afhankelijk bent van anderen. “Ik heb een smartphone, maar het meeste dat kan ik niet. Daarom ben ik hier voor een cursus en ik hoop dat dat goed gaat. Want het is vervelend, je moet steeds aan een andere vragen: wil je dit voor me doen, wil je effe dat voor me doen. Dan denken ze ook: komt hij weer aan. Daarom wil ik het zelf leren.” (cursist in het RTV-Utrecht filmpje)

Peter Haver legt aan Margreet uit waarom de lessen van Digiwijs juist nu zo belangrijk zijn.

Bekijk de uitzending van ‘Margreet: Samen voor Elkaar’ (12 december 2020) via de website van RTV-Utrecht.

MEER INFORMATIE

Meer instructievideo’s van Digiwijs kun je bekijken op onze YouTube-kanaal.

Onze nieuwe website staat online en daar zijn we trots op!

Eindelijk is het zo ver: een nieuwe, eigen website met helder en vernieuwd logo van Digiwijs 3.0, de aanbieder van computer- en inloopcursussen in de stad Utrecht. 

Alweer een drietal jaar is de aanwezigheid op het Internet van Digiwijs 3.0 te vinden onder WIJ 3.0. Digiwijs 3.0 wil vanaf 1 september zijn eigen gezicht laten zien om zo krachtiger te kunnen bijdragen aan de maatschappelijke functie die Digiwijs 3.0 voor de stad Utrecht als ambitie ziet: alle Utrechters DIGIWIJS maken!

Bekendheid over en bereikbaarheid van ons aanbod aan computercursussen is de belangrijkste drijfveer om een eigen webstek op te zetten. Niet alleen voor het grote publiek, maar juist ook voor onze sociaal-maatschappelijke partners, die immers actieve deelname aan het maatschappelijk leven – waaronder Digitale Onafhankelijkheid – als kernwaarde in hun beleid voeren, zal de site een centraal punt in het web van organisaties binnen de stad Utrecht vormen.

Doorverwijzers krijgen in één oogopslag een overzicht van onze cursusaanbod en kunnen geïnteresseerden meteen online aanmelden. Ook het publiek zelf kan zich rechtstreeks aanmelden.

De site is door zijn heldere opzet eenvoudig en laagdrempelig. De kleurstelling en het vernieuwde logo staan voor helderheid, eenvoud en daadkracht.

Dat is wie we zijn en wat we willen uitstralen!

Wethouder komt certificaten uitreiken

Op 10 juli zal wethouder Diepeveen als wijkwethouder van Overvecht certificaten uitreiken aan cursisten die een cursus goed hebben doorlopen. Noteer alvast:

11:15 – Inloop 
11:30 – Welkom aan wethouder
11:45 – Uitreiking Certificaten 
12:00 – Bijdrage van DOCK, Taal doet Meer en Bibliotheek Utrecht
12:20 – Vragen stellen/Lunch
12:30 – Afronding

Locatie: Stroyenborchdreef 12