5 oktober -OPEN DAG WIJ 3.0 GHANAPLEIN

Op woensdag 5 oktober opent WIJ 3.0 GHANAPLEIN haar deuren voor buurtbewoners, deelnemers en andere geïnteresseerden. Wij 3.0 presenteert wat er allemaal te doen is op het Ghanaplein. Kom kennismaken met de 60UP-groep, met Naald & Draad, met de Creatieve Groep én met Digiwijs 3.0 natuurlijk!

De OPEN DAG is van 13.00 – 16.30 uur. WEES WELKOM! Het team van Digiwijs 3.0 staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

DIGIWIJS 3.0 biedt in de DigiTaalweek (8-14 september 2022) twee gratis workshops aan. Meld je snel aan!

Voor de mensen waar taal een extra barrière geeft om deel te nemen aan onze computercursussen, biedt Digiwijs de cursus Start-digitaal aan. In de DigiTaalweek gaan we deze cursus extra onder de aandacht brengen met de workshop Spreek jij Digitaals?

 • Workshop Spreek jij DigiTaals?
  Wist je dat Digitaal een eigen taal heeft? Woorden als icoon, verkenner en uploaden horen bij de taal van Digitaal. Kom naar deze gezellige workshop waar we met het Digiwijskwartet en de DigiBingo heel veel digitale woorden zullen leren. Ontdek jouw kennis over computertaal. Meld je hier aan voor deze workshop.

  8 september van 13.00-15.00, locatie Ghanaplein.

Wil je meer weten over onze basiscursussen A+B Leren omgaan met de computer, kom dan naar de Introductieworkshop Actief DigiTaal

 • Workshop Actief DigiTaal 
  Deze workshop geeft je een kijkje in de keuken van de basiscursus A en B. Je zal met deze workshop ontdekken dat het makkelijker is om digivaardig te worden dan je misschien denkt en dat het mogelijk is om in korte tijd grote stappen te zetten. Het is mogelijk om tijdens de workshop een e-mail-account aan te maken. Meld je hier aan voor de Introductieworkshop. Je kan kiezen uit deze dagen en locaties:

  12 september, 13:00–15:00 uur, locatie Stadsbrug (Kon. Wilhelminalaan 6)
  13 september, 13:00–15:00 uur, locatie Ghanaplein (Ghanadreef 2

Meld je meteen aan via: digiwijs@wij30.nl

Vrijwilliger Utrecht

Meld je samen met een vriend/vriendin aan als vrijwilliger!

Ben je handig met de computer, vind je het leuk om een cursus te geven of digitale vragen te beantwoorden, maar vind je het minder leuk om het alleen te doen? Meld je dan samen met een vriend/vriendin aan als vrijwilliger. Je hoeft echt geen whizzkid te zijn voor deze leuke vrijwilligersjob. Minimaal 2 uur per week, een goede basiskennis de computer en zin om mensen iets te leren is voldoende.

Vanaf september 2022 zoeken wij weer enthousiaste vrijwilligers voor minimaal 2 uur per week op verschillende locaties in Utrecht, Vleuten/De Meern en Leidsche Rijn. Meld je aan als Digicoach of inloopcoach bij Digiwijs 3.0. Wij kunnen jullie hulp goed gebruiken! Meer weten? Neem contact op met onze vrijwilligerscoördinator Joeri Weeda via joeri.weeda@digiwijs30.nl

Vanaf 5 september starten de nieuwe computercursussen weer!

Vanaf 5 september gaan onze cursussen weer van start voor iedereen die wil leren omgaan met de computer. Deze beginnerscursussen worden op verschillende locaties in Utrecht en Leidsche Rijn en Vleuten/De Meern aangeboden. Er is dus altijd een cursus voor u in de buurt!. Kijk hier om meer te lezen over ons cursusaanbod. Iedereen is welkom en het is vooral ook heel gezellig.

Wat moet u doen? Meldt u zich aan via www.digiwijs30.nl. Na een kennismakingsgesprek laten wij u weten welke cursus voor u geschikt is. Wees welkom!

Leuke vrijwilligersvacature in Bibliotheek Zuilen

Digiwijs 3.0 zoekt 2 nieuwe Inloopvrijwilligers in de bibliotheek Zuilen in Utrecht (Zwanevechtlaan 4) op woensdag van 10.00 – 12.00 uur. Deze inloop maakt deel uit van het Digitaalhuis.

Wat ga je doen? Het komt regelmatig voor dat cursisten of andere mensen uit de buurt met vragen over de computer zitten, of niet de mogelijkheid hebben om thuis te kunnen oefenen. Daarvoor heeft Digiwijs 3.0 digitale inloopspreekuren in verschillende bibliotheken van de stad. Op elke inloop staan één of twee vrijwilligers die bezoekers verwelkomen en helpen bij diverse vragen. Deze functie is erg gevarieerd: het ene moment help je iemand die nieuwsgierig is naar een cursus en het volgende moment help je iemand bij een oefening op de computer of kijk je samen naar zijn/haar laptop om een programma te starten. Samen zet je dus stappen om de digitale vaardigheden van de bezoekers te vergroten! Benodigde tijd: vanaf 2 uur per week. Een goede basiskennis van computers, smartphones en apps is voldoende.

Lijkt het je leuk om in Zuilen van betekenis te zijn en heb je tijd op woensdag van 10.00- 12.00 uur, meld je dan hier aan.

Laptops en digimaatjes voor mensen in armoede

Zonder laptop zijn er veel dingen lastig om te doen: solliciteren, een e-mailadres aanmaken, DigiD aanvragen, een ZOOM-meeting of onderwijs op afstand volgen. Voor veel mensen die in armoede leven is de aanschaf van een laptop niet mogelijk en dat zorgt voor ongelijke kansen. Acht Utrechtse organisaties gaan er daarom voor zorgen dat hier verandering in komt.

Driehonderd laptops met maatjes

Acht Utrechtse organisaties hebben nu de krachten gebundeld en zorgen samen dat komend jaar driehonderd Utrechters met een kleine beurs een laptop krijgen. En, als ze dat willen, een gratis cursus digitale vaardigheden en een eigen ‘digimaatje’ die ze een tijdje op weg helpt met de laptop. Want een eigen laptop is leuk, maar als je er niet mee overweg kunt, heb je er nog niks aan.

De laptops zijn bestemd voor cliënten van de Voedselbank, de Tussenvoorziening, Moviera en Steunpunt GGZ Utrecht. Zij krijgen een tweedehands laptop die is ingezameld door het project Opgelapt van de Utrechtse Uitdaging. De laptop wordt eerst opgeknapt door vrijwilligers van Digiwijs 3.0 en de Tussenvoorziening. Vrijwilligers van Digiwijs 3.0 zullen vervolgens de training geven. De digimaatjes zijn vrijwilligers van de Tussenvoorziening.

Help je mee?

JE KUNT DIT PROJECT STEUNEN DOOR EEN LAPTOP TE DONEREN

We hebben nog veel tweedehands laptops nodig! Bijvoorbeeld een laptop die je zelf niet meer gebruikt. Of afgeschreven laptops van een werkgever of je eigen bedrijf. Bied jouw laptop aan bij het vrijwilligersteam van Opgelapt .

Op zoek naar vrijwilligers

Ben je handig met de computer, vind je het leuk om een cursus te geven of een digimaatje te worden? Je hoeft echt geen whizzkid te zijn voor deze leuke vrijwilligersjob. Een paar uur van je tijd en zin om mensen iets te leren is voldoende. Meld je aan als vrijwillige docent bij Digiwijs 3.0 of als digimaatje bij de Tussenvoorziening .

Subsidie en deelnemende partijen

Voor dit project is een subsidie ontvangen van ‘Versneld Vernieuwen’ van de Gemeente Utrecht. De deelnemende partijen zijn: De Armoedecoalitie, de Tussenvoorziening, WIJ 3.0 (Digiwijs 3.0), Stichting Voedselbank Utrecht, Moviera, Steunpunt GGZ, DOCK en de Utrechtse Uitdaging.

DigiWijs zoekt coördinator voor computerlessen in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn (vrijwilligersfunctie)

Krijg je energie van het werken met enthousiaste vrijwilligers? En ben je een administratieve en digitale duizendpoot, die blij wordt van het organiseren van goedlopende en goedbezochte computercursussen?

Dan zoeken wij jou!

DigiWijs 3.0 organiseert in samenwerking met DOCK, computercursussen op verschillende locaties in Leidsche Rijn en Vleuten – De Meern. Een enthousiaste groep vrijwilligers verzorgt lessen voor buurtbewoners die behoefte hebben aan het verbeteren van hun computervaardigheden. De vraag vanuit de buurtbewoners blijft groeien en daarom is het team met spoed op zoek naar twee nieuwe enthousiaste coördinatoren.

Wat doe je?

 • Je houdt de cursisten- en docentenadministratie (voor drie cursusblokken per jaar) bij. Zo zorg je ervoor dat alles vlekkeloos verloop.
 • Met jouw goede communicatieve vaardigheden houd je de cursisten en docenten/vrijwilligers op de hoogte en betrek je hen bij dit project.
 • Je houdt de financiën bij; dit betekent dat je o.a. de cursusgelden int.
 • Je werft nieuwe docenten en vrijwilligers.
 • Je reserveert en regelt geschikte cursuslocaties.
 • Het ontwikkelen en up-to-date houden van lesmaterialen kent geen geheimen voor je.
 • Je regelt de PR voor het project.
 • Je bent niet te beroerd om zelf in te vallen als docent.
Lees verder DigiWijs zoekt coördinator voor computerlessen in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn (vrijwilligersfunctie)
Vacature Digiwijs Administratief medewerker

Digiwijs 3.0 zoekt een medewerker administratie & secretariaat (m/v/x) voor 24 uur

Wil je helpen om ervoor zorgen dat alles goed is geregeld voor de cursisten van onze computercursussen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Wat is de functie?

Er zijn in Utrecht nog veel mensen die niet weten hoe ze met de computer kunnen werken en het eng vinden om het internet te gebruiken. Het zijn vooral ouderen en anderstaligen. Zij kunnen bijvoorbeeld geen e-mail sturen, online informatie opzoeken of geld overmaken. Digiwijs 3.0 stelt deze mensen in staat verandering in hun situatie aan te brengen. Dit doen we me een klein team van betaalde krachten en tientallen vrijwilligers.

Als administratief en secretarieel medewerker wil je er graag voor zorgen dat de administratie van de cursisten goed is geregeld en dat zij voldoende aandacht krijgen. Je zult bijvoorbeeld bezig zijn met het bellen van cursisten om een afspraak te maken of om te bespreken welke knelpunten de cursisten tegen komen bij het volgen van een cursus. Ook zal je brieven opstellen voor cursisten en gegevens invoeren in de database. Verder ben jij bereid om bij te springen bij andere taken rondom administratie, planning en het onderhouden van het contact met cursisten.

Deze vacature is inmiddels vervuld.

Certificaat voor DigiTaalhuis Utrecht

Kwaliteitscertificaat voor DigiTaalhuis

DigiTaalhuis Utrecht heeft op 16 december 2021 een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoet het taalhuis aan belangrijke kwaliteitsnormen.

Het DigiTaalhuis is een gratis inloopspreekuur in de Utrechtse bibliotheken, een samenwerking tussen Digiwijs 3.0, Taal Doet Meer en Bibliotheek Utrecht. Mensen kunnen er terecht voor al hun vragen over taal en digitaal. Er is persoonlijk advies en gelegenheid om te oefenen. Iedereen is welkom, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Felicitaties wethouder Klein

Wethouder Anke Klein van Cultuur en Onderwijs, feliciteert het DigiTaalhuis met deze certificering:

“De certificering is een erkenning voor de kwaliteit van het werk en aanbod van het DigiTaalhuis. Ik ben trots dat we in Utrecht dit DigiTaalhuis hebben dat een grote bijdrage levert aan de (digi)taalvaardigheid van onze inwoners.”

Positief oordeel bekroning voor goed werk

DigiTaalhuis Utrecht scoort op veel onderwerpen positief. Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat heeft DigiTaalhuis Utrecht de bevestiging gekregen dat de functies, de organisatie en de diensten op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig.

DigiTaalhuis Utrecht is erg blij met de uitslag. Voor de drie kernpartners is de certificering een bekroning op het jarenlang bouwen aan een kwalitatief DigiTaalhuis voor de stad Utrecht.

Lees verder Kwaliteitscertificaat voor DigiTaalhuis

Even voorstellen: Digiwijs-vrijwilliger Els Boonen

Digiwijs 3.0 kan natuurlijk niet bestaan zonder de geweldige inzet van onze vrijwilligers. Samen maken we Utrechters digitaal vaardiger en zorgen we dat mensen zelfstandiger zijn in het regelen van digitale zaken. Een van onze vrijwilligers is Els Boonen. We stellen haar graag aan je voor.

Achtergrond

“Mijn naam is Els Boonen en ik ben in 1960 geboren in het uiterste zuiden van het land. Eind jaren 70 ben ik in Utrecht terecht gekomen vanwege mijn studie (farmacie), maar ik ben uiteindelijk gaan werken in de IT bij de Postbank, tegenwoordig ING. Daar heb ik meer dan 30 jaar gewerkt. Toen ik in 2017 moest kiezen voor een andere afdeling of ontslag binnen een paar jaar, heb ik voor het laatste gekozen.”

Mensen helpen

“Ik wil graag vrijwilligerswerk bij Digiwijs doen omdat ik zocht naar iets waarin mijn oude werk deels terug zou komen. En een ander belangrijk punt is dat ik om me heen zie dat veel mensen moeite hebben om de snelle ontwikkelingen in de digitale wereld bij te houden, terwijl alles juist steeds meer digitaal wordt. Daarom ik wil graag helpen om dat voor die mensen wat gemakkelijker te maken.”

Sociaal netwerk

“Ik hoop dat ik door vrijwilligerswerk veel nieuwe mensen leer kennen en dat ik een heleboel Utrechters kan helpen bij het digitaal vaardiger te worden en daardoor de aansluiting met de rest van de maatschappij niet kwijt te raken. En ik hoop natuurlijk op een leuke, gezellige tijd.”

Heb jij ook interesse in vrijwilligerswerk bij Digiwijs? Kijk hier voor meer informatie of neem meteen contact op met ons.