De Overheid in de Digitale Transformatie: Gevaren en Kansen Blootgelegd

Digitale transformatie zichtbaar in een afbeelding. Meisje klikt met haar vinger om al haar gegevens te unlocken

Digitaal, het woord komt steeds vaker voor, net als het tempo waarin onze maatschappij zich ontwikkelt. De digitale transformatie is overal te zien. Zo checken wij in met een ov-kaart en vinden vergaderingen plaats via Teams. DigiD is bijna even belangrijk als jouw paspoort. Deze ontwikkelingen brengen kansen en gevaren met zich mee. Maar voor wie zijn de vragen die wij behandelen en wat behandelen we precies

Kansen van de digitale transformatie

Digitale ontwikkelingen zorgen er vaak voor dat alles efficiënter wordt. Dit is ook terug te zien bij de overheid, waar apps en websites ervoor moeten zorgen dat burgers hun taken gemakkelijker kunnen uitvoeren. Naast het gemak bieden deze platforms ook meer transparantie. Zo kan de overheid ervoor zorgen dat zij meer informatie met de burgers kunnen delen, zoals begrotingen, registers en bijvoorbeeld gemaakte beslissingen. Het is niet alleen informatie die de overheid kan delen, maar ook door de groei van sociale media en andere soortgelijke apps kunnen burgers hun mening delen en zich laten horen.

Digitale trasnformatie zorgt ervoor dat mensen kunnen reageren zoals via social media platform.

De gevaren van de digitale transformatie

Er zijn verschillende gevaren die op de loer liggen bij de digitale transformatie. Privacy en persoonsgegevens kunnen namelijk gehackt worden en gebruikt worden voor verkeerde doeleinden. Vooral bij de overheid, een plaats waar alle gegevens van de burger genoteerd zijn, vormt dit een groot gevaar. Daarnaast worden door de transformatie verschillende groepen uitgesloten, met name groepen die niet kunnen meegroeien met de digitale transformatie. Denk hierbij aan mensen die bijvoorbeeld niet in staat zijn om een laptop aan te schaffen of anderstaligen die de taal niet begrijpen.

Hoe nemen wij iedereen mee in de digitale wereld

Om uitsluitingen te voorkomen, moeten wij ervoor zorgen dat we de mensen onderwijzen die de digitale taal niet begrijpen. Dit kunnen we doen door cursussen aan te bieden in verschillende gemeentes en hen van A tot Z te leren hoe een laptop en desktop werken. Bedrijven kunnen ook helpen door juist oude computers te doneren aan een organisatie die de computers opknapt en uitdeelt aan mensen die zich geen laptop kunnen permitteren.

Les gegeven aan mensen die niet mee kunnen in de digitale transformatie

Daarnaast moet de overheid altijd waakzaam zijn op het gebied van beveiliging. Door strenge controles uit te voeren en zich te blijven ontwikkelen op het gebied van cybersecurity, kan de overheid de gegevens zo goed mogelijk beveiligen.