Hoe leer ik mijn Oma omgaan met een smartphone?

Kom jij wel eens langs bij opa of oma? Dan kan het zijn dat je de smartphone moet uitleggen. Maar misschien heb je gemerkt dat er een groot kennisverschil is. Dus hoe leg je op een eenvoudige manier een smartphone uit aan je lieve oma of opa? Dat gaan wij je in dit artikel uitleggen. We behandelen verschillende onderwerpen, zoals het kiezen van de juiste telefoon tot het downloaden van verschillende apps.

Smartphone uitleggen aan oma die word geholpen door haar dochter

De juiste smartphone kiezen voor je oma of opa

Je oma of opa heeft waarschijnlijk geen super moderne, high-tech en trendy telefoon nodig. Vaak gebruiken ze de smartphone voor foto’s, het versturen van berichtjes via WhatsApp of het lezen van e-mails. Het kan ook handig zijn als je oma of opa enkele apps kan downloaden voor hun gezondheid.

Bij het kiezen van een abonnement raden we aan om een sim-only abonnement te nemen. Het is handig om ook datagebruik op te nemen in het abonnement. Het is belangrijk om het gebruik van data uit te leggen. Leg bijvoorbeeld het verschil uit tussen het Wifi-icoon en het Data-icoon.

Hoe laat ik mijn oma of opa de smartphone opstarten

Belangrijk bij het uitleggen van de telefoon is om begrip te tonen dat zelfs de eenvoudigste stappen voor jou heel moeilijk kunnen zijn voor de ander. Het aanzetten van de telefoon is daarom al een grote stap voor oma of opa om te begrijpen. Leg duidelijk uit waar de aan knop zit en laat je lieve oma of opa het zelf eens proberen.

Na het aanzetten van de telefoon wordt er gevraagd om een sim-code in te voeren. Zorg ervoor dat dit een makkelijke code is die zowel jij als de telefoongebruiker kan onthouden. Dit kan bijvoorbeeld een geboortedatum zijn, maar ook de standaard code 0000 is een goed alternatief. Leg uit dat de sim-code vereist is om in te loggen op de telefoon na het opstarten. Hierna wordt er vaak gevraagd om een beveiligingscode in te voeren, zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Wij raden beide af, omdat dit te technisch is om direct te begrijpen. Een patroon is juist makkelijk te onthouden en te begrijpen als iets nieuw is. Een extra code kan juist voor verwarring zorgen.

Uitleg van hoe een patroon ontgrendeling werkt op de smartphone

Bij het kiezen van een patroon is het belangrijk om een eenvoudig patroon te kiezen. Je kunt dit eventueel vooraf tekenen op een papiertje, waarbij er net zoveel bolletjes zijn als op het scherm van de telefoon.

Oma leren omgaan met de homescreen

Na het inloggen opent er een nieuwe wereld voor je oma of opa: de homescreen. Probeer je in te leven in iemand die dit voor het eerst ziet. Leg uit wat de belangrijkste apps zijn en gebruik daarbij de icoontjes als herkenning. Hieronder tonen we de belangrijkste iconen die je kunt uitleggen, met een afbeelding die jij kan geven aan jouw oma en opa.

Uitleg van verschillende smartphone iconen

Whatsapp uitleggen

De meeste mensen in Nederland communiceren via WhatsApp. Echter is het voor een oudere persoon moeilijk om het verschil tussen het icoon van bellen en WhatsApp te zien. Beide zijn een telefoon en hebben een groene kleur. Iets wat kan helpen, is dat je de interfaces van bellen en WhatsApp duidelijk laat zien, omdat ze er compleet anders uitzien.

Voordat we je uitleg over WhatsApp kunnen geven, moet je natuurlijk eerst de app downloaden. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook dat jouw opa en oma in de toekomst zelf apps kunnen downloaden zonder hulp te vragen. Daarom hebben we een kort visueel stappenplan gemaakt. Dit stappenplan kan thuis worden uitgeprint, zodat de persoon die uitleg nodig heeft het later kan gebruiken.

Elke week verschijnen we met een nieuwe blog over hoe je je omgeving digitaler kunt maken. Blijf op de hoogte van ons en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

inloopuur in jouw omgeving

Kom je er toch niet uit? Geen probleem, onze vrijwilligers hebben wekelijks verschillende inloopuren op locaties in Utrecht. De inloopuren worden gehouden in bibliotheken. Klik hier om de verschillende locaties te zien.