De digitale maatschappij en het effect op digibeten

De maatschappij wordt steeds digitaler en daardoor wordt de afstand tussen digibeten en de samenleving steeds groter. Tegenwoordig is het normaal om je via een ziekenhuis app voor te bereiden op een operatie en online bankieren is niet meer weg te denken. Maar wat als je dit allemaal niet onder de knie hebt?

Man is een digibeet en kijkt verbaasd naar de computer terwijl die in een open ruimte zit.

Digibeten voelen zich steeds meer alleen

Bijna 800.000 mensen hebben nog nooit internet gebruikt. Vaak is dat uit angst of onwetendheid over hoe ze het internet moeten gebruiken, waardoor ze er niet mee aan de slag gaan. Dit heeft grote gevolgen.Organisaties hebben tegenwoordig alleen nog maar een online helpdesk die voor deze grote groep niet bereikbaar is.

Deze groep voelt zich vaak buitengesloten. Wat ze vroeger begrepen, begrijpen ze nu niet meer en het is frustrerend dat het vaak niet lukt. Doordat tegenwoordig alles online gebeurt, lopen ze veel mis. Ze missen updates van familieleden, het bijhouden van een hobby of zelfs communiceren met een familielid.

Een groep teleurgestelde digibeten, ieder mens in de groep is verschillend. Allemaal voelen zich buitengesloten.

Wat nog erger is, is dat deze groep niet worstelt met ingewikkelde onderwerpen zoals programmeren, maar gewoon wil weten hoe ze een foto kunnen delen of een e-mail kunnen sturen.

Gevolgen van digibeet zijn

Het is jammer dat een digibeet geen e-mail kan schrijven, maar de gevolgen zijn groter dan dat. Doordat deze groep niet meegaat in de digitale samenleving, worden ze automatisch uitgesloten in de offline samenleving. Dit komt doordat de digitale kloof te groot is geworden. Ruim 20% van de Nederlanders heeft de computer amper gebruikt. De groep is heel divers, maar vooral ouderen zijn vertegenwoordigd.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan drie miljoen mensen moeite hebben met overheidszaken door hun achterstand in de digitale samenleving. Dit varieert van simpel inloggen met DigiD tot het invullen van overheidsbelasting.

De belangrijkste zaken zijn tegenwoordig allemaal online. Het vinden van offline hulp kan soms lang duren of is niet altijd beschikbaar. Hierdoor lopen digibeten een enorme achterstand op ten opzichte van anderen. Daarnaast kent iedereen wel iemand in de familie die digibeet is, en hoe fijn zou het zijn om met die persoon te e-mailen of sms’en zonder problemen?

Is een digitale samenleving een keuze

Is het tegenwoordig nog mogelijk om zonder digitale kennis vooruit te komen in de samenleving? Is het een keuze om mee te gaan of wordt dit van ons verwacht? Hoewel de overheid en de EU vrijheid geven, blijkt in de praktijk vaak het tegendeel. Een groot voorbeeld hiervan is de Corona-Pas van de afgelopen jaren, die een QR-code vereiste.

Stichting Digiwijs helpt digibeten

Digiwijs zet zich in voor digibeten. Dit doen wij door cursussen te geven op verschillende niveaus, variërend van beginnende cursussen over hoe de computer aan moet en hoe je een e-mail moet aanmaken, tot gevorderde cursussen waarbij cursisten zelf kunnen kiezen wat ze willen leren via het internet, zoals bijvoorbeeld belasting invullen of een presentatie maken.

Een computer les word gegeven aan digibeten door twee vrijwillige mannen.
Cursus C in Vleuten

Ons doel is om de digibeten terug in de maatschappij te krijgen. Dit doen wij door cursussen te geven en hen te verbinden met andere digibeten, zodat zij toch sociale contacten kunnen hebben.