De Meester van de Kennisoverdracht: Hoe je informatie eenvoudig aan anderen kunt doorgeven

Iedereen kent het wel: je moet iets uitleggen wat jij als makkelijk ervaart, maar de persoon tegenover jou heeft daar geen verstand van. Na een paar keer uitleggen begrijpt die persoon het nog steeds niet. Je vraagt je af of het aan hem of aan jou ligt. Maar hoe moet je dit nou aanpakken? Hoe kan je jouw brede kennis eenvoudig overbrengen? Daar geven wij antwoord op in deze blog.

Begin bij het onderwerp

Om iets makkelijk over te brengen is het belangrijk om het onderwerp duidelijk te bepalen. Wat wil je precies overbrengen? Gaat het bijvoorbeeld over hoe een computer opstart of hoe je met een computer omgaat? Er is een verschil tussen deze twee onderwerpen. Bij dit soort onderwerpen is het handig om een stappenplan te gebruiken. Vaak gaat het namelijk mis als je te groot begint met een onderwerp. Bepaal dus welk onderwerp je gaat uitleggen en maak dit duidelijk. Het is ook mogelijk om verschillende onderwerpen apart van elkaar uit te leggen door ze elk apart te benoemen.

Laat jouw lichaam spreken

Jouw eigen en de ander zijn lichaamstaal zegt veel over iemand. Tijdens het uitleggen is het daarom belangrijk om goed op te letten hoe je je handen gebruikt en hoe je jezelf presenteert. Denk hierbij aan hoe je kijkt of hoe je reageert op iemands vragen, maar ook aan hoe vaak je je handen gebruikt. Te veel je handen gebruiken kan namelijk afleidend werken. De persoon aan wie je uitleg geeft, kan via zijn lichaamstaal ook inzichten geven aan jou. Zo kun je aan iemands ogen zien of hij het wel of niet begrijpt. Hierdoor kun je misschien extra uitleg geven of juist overgaan naar een ander onderwerp.

Jargon en vaktaal op de juiste manier

Bij het eenvoudig uitleggen van iets is het belangrijk om jargon uit te sluiten. Vaak zijn normale begrippen, zoals “touchpad” of “face-id”, totaal onbekend bij anderen. Zorg ervoor dat je bij het uitleggen probeert te begrijpen hoeveel jargon iemand begrijpt. Dit kan vaak helemaal niets zijn, waardoor je andere benamingen moet gebruiken dan die je in je normale leven toepast. Zorg er dus voor dat je duidelijk en beknopt uitleg geeft.

Gebruik voorbeelden

Tijdens het uitleggen van iets is het belangrijk om voorbeelden te gebruiken. Probeer hierbij voorbeelden te geven die aansluiten bij de ervaringen van de persoon in kwestie. Zo kan je bijvoorbeeld het aanzetten van een computer vergelijken met het aanzetten van een antieke tv, omdat beide worden opgestart met een knop. Voorbeelden maken het makkelijk om dingen over te brengen en begrijpbaar te maken. Door voorbeelden te geven geef je de ander de kans om zich iets voor te stellen zonder al te veel inspanning te hoeven doen.

Wees geduldig en luister

Het kan voorkomen dat iemand de uitleg nog niet begrijpt. Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn en de ander de ruimte te geven om vragen te stellen. Op deze manier kun je goed beoordelen of de persoon de uitleg begrijpt of niet en of hij/zij alleen maar zegt dat het begrepen wordt om jou niet te storen. Luisteren is ook essentieel in dit proces. Het is goed om regelmatig te vragen of de persoon alles begrijpt en welke delen nog onduidelijk zijn. Dit voorkomt dat je in de toekomst dezelfde vragen opnieuw moet beantwoorden.